Zčistajasna jsem na Steamu spatřil chystanou FPS s názvem Zeno Clash. Nutno podotknout, že se nejedná o ledajakou hru, Zeno Clash nabídne nikde jinde neviděná prostředí a zejména obrovský důraz na pěstní souboje. Co vše autoři slibují a co zatím můžeme vidět ve videích?

Zeno Clash je nyní žhavým kandidátem na menší „revoluci“ v žánru FPS. Jak napovídají informace od tvůrců, videa natočená přímo ve hře a sada screenshotů, hra si zakládá na soubojích takříkajíc tělo na tělo. Když k tomu připočteme fakt, že má vše běžet na Source Engine, jen bláznovi a člověku užívajícím si zakázané býlí by se nerozšířily zorničky.

Z příběhu zatím známe jen strohé kusy; zaujmeme roli Ghata, jehož vlastní bratři jej vykázali, načež se tedy Ghat vydává na konec světa. Pohybovat se budeme ve značně psychotropních prostředích jako by vypadlých ze zfetovaných tranzů tvůrců, ACE Teamu. Co mě však potěšilo nejvíc je zpracování nepřátel – protivníci jsou co se podoby týče ještě více ujetí než samotná prostředí.

Neměli bychom si jich však užívat dlouho, většinou jim dáme levý hák, pravý hák, zlomíme jim nos, načež je popadneme za hlavu a přehodíme. Souboje vypadají neskutečně úžasně, ostatně, někde by se tu mělo povalovat YouTube video, podívejte se sami. Já osobně jen doufám, že hra nedopadne podobně jako Dark Messiah of Might and Magic, kdy byly souboje první dvě nebo tři hodiny skvělé, pak už ale pro značnou repetičnost začaly trochu nudit.

Plná verze hry má vyjít 21. dubna (najednou se ten duben zdá být tak moc daleko!) za skvělou cenu bez centu 16 euro, pro Ameriku pak za 20 dolarů. Musím vás navíc upozornit na skvělý fakt – ACE Team před hodinou a půl otevřel 24hodinovou akci – zakoupíte-li si hru do zítřejšího – tedy do 20. března – večera, zaplatíte pouhých 8 euro, čiliže získáte 50 procent slevu. A to se sakramentsky vyplatí! Nezbývá tedy než čekat a doufat, že vše půjde jak má a nebudeme ve finále zklamáni, byla to velká škoda, Zeno Clash rozhodně má na to na redefinovat pojem „souboje na blízko ve hrách“.