Vánoce máme (alespoň doufám) úspěšně za sebou, je proto čas rekapitulovat. Co přinesl Ježíšek a co jsem si za nahromaděné peníze přinesl sám? Zajímá-li vás, na čem nyní hraji hry (abych je mohl následně řádně okomentovat), čtěte dále!

Asi největší upgrade se týká mého monitoru. Po více než dekádě zírání do radioaktivitu vyzařujícího CRT monitoru jsem si řekl, že na té LCD technologii přeci jen možná něco bude. A tak Ježíšek nelenil a přinesl 22 palcový širokoúhlý monitor od AOC. Konkrétně AOC 2230Fm (kdo googlí, najde). Zatím ohromná spokojenost, čekejte v příštích dnech článek konkrétně o téhle bedně. Rozlišení 1680 x 1050 je pro někoho, kdo nikdy dlouhodobě nepoužíval nic většího než 17 palcový CRT monitor, opravdovou lahůdkou.

Dárky, které jsem si sehnal sám, jsou nyní umístěny ve vnitřku počítače. Jmenovitě se jedná o další dva gigabajtové moduly RAM (sice kvůli omezení 32bitového operačního systému vidím ve „woknech“ místo 4GB RAM jen 2.93GB, ale s přihlédnutím k faktu, že profesionální grafiku nedělám a Windows XP 32bit stejně nedokáže jedné aplikaci přiřadit více jak tři gigabajty paměti, mě to opravdu moc nežere). Hlavní změnou je ale výměna grafické karty. Po dvou a čtvrt letech. Smrk. Miloval jsem ji. Zlí jazykové sice řeknou, že 7600GT je už dávno za zenitem a jak jsem na tom OMG WTF LAWL FAG!!!1!1! mohl něco hrát, ale světe div se, s drobným laděním jsem rozeběhl se stabilním FPS i Crysis na medium. Nuže, nyní mám mainstreamovou Sapphire Radeon HD4670. Žádné dělo, ale v současné době nic lepšího do dvou tisíc korun neseženete. Není taktéž bez zajímavosti, že karta je skutečným prckem, podle mého pravítka měří jen pár milimetrů přes 17cm.

A celková konfigurace?
ASUS P5B,
Intel Pentium D 920 (přetaktováno o 600MHz na 3.40GHz)
4GB DDR2 800MHz RAM (přetaktováno na 810MHz, ve Win XP bohužel „jen“ 2.93GB)
Sapphire Radeon HD4670
Creative Soundblaster Audigy 2 ZS

Takový Radek Hulán, který navrhuje „pracovní PC do 45.000 Kč včetně DPH“ a podle něhož je „běžný třicetipalcový monitor“ tak trochu prdítko, by se mé sestavě asi vysmál, já jsem nicméně nadmíru spokojen :-).

Rozměry HD4670 jsou skutečně ohromující. Chtěl bych vidět case, do něhož by se karta nevešla.

AOC 2230Fm. Jediné, co mi na tomto monitoru vadí, je materiál rámu. Buďte rádi, že jsem se nakonec rozhodl fotit bez blesku, šmatance a všelijaké jiné otisky prstů jsou totiž i tam, kam jsem snad ani nesahal.