Tak jsem opět spustil Steam a koukám, že nám na seznam her přibyl další indie titul. „Paráda,“ říkám si, víc mě ale do očí trefil fakt, že ona nová hra – a nač mluvit pořád v hádankách, World of Goo to je – stojí bez centu rovných 20 dolarů. WTF?

worldofgoo.jpg

Přijde mi to docela k smíchu. Na Steamu jsem zakoupil za nějaké 3 dolary perfektní odreagovačku Geometry Wars. Za 5 dolarů jsem měl X-COM: Terror from the Deep. První Half-Life včetně všech datadisků a Team Fortress Classic jako bonus se dá bez problému zakoupit za 15 babek. Ty samé peníze, prosím pěkně, stojí Counter-Strike 1.6 a další 4 multiplayer hry od VALVe v jednom balíčku. Chápete, co tím chci říct?

Proč bych si měl kupovat – s prominutím – amatérský titul World of Goo, jenž mi při dobré vůli vydrží na jedno nedělní odpoledne, když za méně peněz můžu mít první Counter-Strike, který vydrží (podle vlastních zkušeností) velmi slušnou řadu let? Ukažte mi člověka, který si koupí raději World of Goo než kupříkladu Half-Life 2 s průměrným světovým hodnocením 96 procent. Ale abych nekřivdil – toto se bohužel týká skoro všech indie titulů, drtivá většina jich totiž nepochopitelně stojí tolik.

Jasně, beru v úvahu dejme tomu maminky na mateřské dovolené, které si asi takový Team Fortress moc nezahrají, ale prokristapána, byl by takový problém nasadit cenovou laťku o polovinu níž? Nejsem žádný expert, nevidím do cenové politiky VALVe, ale vážně by mě zajímalo, kolik lidí investuje do World of Goo poté, co si prohlédne nabídku desítek titulů klidně i za 10 a méně dolarů.

steam20bucks.jpg

(Ukázka jen zlomku titulů za $19.99 a méně – klepněte pro zvětšení)

Nasral jsem se. Omlouvám se za vulgarismus, ale jinak to ani říct nešlo. Kde jsou ty časy, kdy byly na Steamu akorát hry od VALVe a občas nějaká (kvalitní) výjimka? Proč se teď musím prodírat tunami indie titulů a průměrných až podprůměrných segovek, abych našel něco, co si zaslouží mé peníze? Dříve pro mě Steam znamenal jakýsi vrchol. Záruku kvality. Díky za Steam Community, díky za Steam Media, ale Zumu, Peggle, Gish a další podobné tituly si laskavě strčte někam. VALVe, vraťte nám Steam…!