Nepamatuji se, kdy naposled jsem hrál freeware ještě hodně dlouho po napsání recenze. Většinou prostě hru zrecenzuji a pakliže mě něčím pořádně nezaujala, po pár hodinách mizí z mého disku. Nicméně po vyzkoušení vítěze soutěže serveru YoYo Games ByteAlity Tower Defense jsem zažil něco naprosto nového – nejenže mi drží na disku dodnes, strávil jsem u ní ale také již pěknou řádku hodin (takových 15 hodin čistého času to bude zcela určitě) a dokonce jsem se i pokusil ji – bohužel marně – rozchodit na mém pracovním notebooku.

byteality-tower-defense-2008-10-05-05-08-45-71.jpg

O co vlastně jde? Ve hrách patřících do žánru Tower Defense se na začátku každého kola (jichž bývají řádově desítky v každé úrovni) vyrojí hromada monster, které se chtějí dostat z bodu A do bodu B. Vy jim v tom strategickým rozmístěním věží musíte zabránit. Za každou zabitou příšeru pak získáváte peníze, za které stavíte nové věže a ty stávající upgradujete. Pakliže se monstrum dostane do zmíněného bodu B, obvykle ztrácíte jeden ze životů. Způsob, jakým je pojata hra ByteAlity tower defense, je však naprosto nevídaný – obsahuje přes stovku levelů, možná i několik desítek věží (i po tolika hodinách hraní stále nejsem u konce, nemohu tedy říci s jistotou, kolik nových mi hra ještě nabídne), každá úroveň je zároveň něčím unikátní. Zábava na dlouhé dny, večery a noci je prostě zaručena.

Všechno dobré je bohužel vyváženo jedním velkým záporem – ByteAlity Tower Defense je šíleným žroutem času a hardwaru. Hraji na dvoujádrovém Intelu přetaktovaném na 3.4 GHz, notně přetaktované GeForce 7600GT, a i tak se občas dostanu do situace, kdy jedna herní vteřina trvá klidně i pět „reálných“. O tom všem se ale zmiňuji v recenzi na serveru FreeHry.cz.

byteality-tower-defense-2008-10-05-05-08-46-96.jpg byteality-tower-defense-2008-10-05-04-00-38-03.jpg byteality-tower-defense-2008-10-05-04-37-44-20.jpg