Tower Defense hra Harvest: Massive Encounter je přesně o tom, co stojí v jejím názvu. O těžbě. Jakmile přestanete těžit suroviny, můžete si být jisti tím, že prohrajete. Všichni známe TD hry, v nichž postavíte základnu a za zabité nepřátelé získáváte peníze. Ne tak tady. Podařilo se Švédům z Oxeye Game Studio najít zábavu v hledání rovnováhy mezi obranou a těžbou?

Podařilo. Pravděpodobně jsem si měl tento „verdikt“ nechat až na konec recenze, že jsou ale ty Vánoce, nebudu vás napínat. Podařilo. To pro lidi, co mají problémy s psaným textem. Podařilo. Napotřetí, abych vás ujistil, že nekecám. Harvest ovšem není klasickou Tower Defense hrou, jak už jsem uvedl v úvodu. Zaprvé – všechny budovy potřebují pravidelné dávky sluneční energie získávané ze solárních elektráren. Stavba solárních elektráren ovšem vyžaduje suroviny, které musíte těžit. Aby však těžba fungovala, je třeba ji dodávat onu energii. Kruh se uzavírá. Je to jasné?

Zadruhé – neočekávejte žádné kulometné věže, toxické věže, elektrické věže, zpomalovací věže, nic takového. Vše, s čím si musíte vystačit, jsou na sebe napojitelné lasery a pak raketomety. Zdá se to býti skutečně málo, jakmile ale zjistíte, co vše se dá s laserama vyvádět, nebudete už žádné jiné věže chtít. Jeden laser sám o sobě nic moc nezmůže, ve třech řadách po několika desítkách jsou už lepší, úplně nejlepší je však postavit je do kruhu a vzájemně je všechny napojit na jednu vámi zvolenou. Každá napojená věž totiž dává onomu klíčovému uzlu delší dosah a větší úroveň poškození. Neomezeně. Napojíte-li takto deset laserů, už můžete zažít trochu legrace; napojíte-li jich na sebe tisíc… ólala.

Raketomety už tak zajímavé nejsou. Základní verze jednou za čas vyšle nepřesnou energetickou kouli, která ale vzhledem k tomu, že nepřítele odstrčí, může napáchat více škody než užitku. To v případě, když rána nepřítele pošle přímo do centra základny hned za dosah ostatních věžiček. První vylepšená verze pak těchto střel dokáže vyslat najednou podstatně více, druhá verze pak ve skutečně megalomanském dosahu vyšle tři přesně řízené rány. Jediné dvě nevýhody tvoří cena a neobvyklá zátěž na energii. Kolikrát se mi takto stalo, že solární elektrárny začaly místo laserových věží najednou napájet stovku nabíjejících se raketometů a já tak přišel o první linie obrany.

Nakousl jsem i ono napájení. Elektrárny jako takové dodávat energii do budov nedokáží. K tomu slouží energetické články s poměrně malým dosahem, které musíte stavět tak, aby zvládaly rovnoměrně napájet celou základnu. Po čase se naučíte rozvíjet základnu stylem „postavit články, před ně frknout lasery a těsně před ně pak těžební věže.“ Jakmile těžební věže dotěží, prodáte je a základnu opět rozšíříte. Podobně jako vás teď i mě zajímalo, proč je tak důležité základnu pořád rozvíjet a dále těžit. Zkusil jsem proto vybudovat solidní obranu a zastavit další rozvoj. Pominu-li fakt, že pokročilé vlny nepřátel snadno vaši obranu zdecimují, hlavním problémem je životnost elektráren, jež je po čase nutné opravit. Bez surovin ovšem neopravíte ani nic.

Své strategické schopnosti můžete rozvíjet na třech různých planetách v celkem pěti režimech. Kromě klasického módu, kdy se na vás nepřátelé valí v pravidelných intervalech a v rozrůstajících se vlnách, je zde pak ještě Wave mode (v němž nejprve vybudujete základnu a teprve potom vlny sami vypustíte), Intensive mode, což je vlastně Normal na druhou, Rush mode, v němž je cílem pouze napáchat co nejvíce škod za co nejkratší dobu a Creative mode, který nemá žádné dané cíle, ale „hračičkové“ si s ním užijí nejvíce. Kromě zhruba deseti nových budov (které jsou zde jen a pouze z estetických důvodů) můžete aktivovat hromadu modifikací (neomezené suroviny, závody, stíhačky…), především ale nepřátele rozmisťujete ručně a libovolně. Naprosto úžasné, chcete-li otestovat určitý design základny.

Harvest: Massive Encounter je v historii tohoto blogu první hrou, která dostane dvě hodnocení. První hodnocení je určeno lidem, kteří si rádi Tower Defense zahrají, ale nevyhledávají ho a proto ani nehodlají strávit dlouhé hodiny vymýšlením nových designů s použitím dvou základních věží. Patříte-li mezi tyto hráče, můžete přestat číst a z recenze si odnést 5/10. Druhé hodnocení je pak určeno tvrdým stratégům, kteří jakmile chytí do svých spárů náročnou hru, nepustí ji, dokud nevysublimují toho posledního vetřelce. Je určeno těm, kteří neusnou, dokud nejsou přesvědčeni, že jejich obrana nemá jediné slabé místo. Těm, kteří jsou schopni celý večer sedět na židli a stavět základnu. Tito, nechť si přičtou celé tři body. Dohromady tedy 8/10. Výtečná hra!

Hodnocení: Viz poslední odstavec
Výrobce: Oxeye Game Studio
Koupě:
Steam
Cena: 7,99€ (cca 210 Kč)